main
side
curve
 1. Welcome to the new boards! Details here!

Clubul iubitorilor de carte - Cartea lunii: "Ghidul autostopistului galactic" de Douglas Adams

Discussion in 'Romania' started by MaraStardreamer, Oct 13, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. ATTezeu

  ATTezeu Jedi Padawan star 4

  Registered:
  May 13, 2005
  Pai... in primul rand vreau sa va marturisesc ca ma enerveaza la culme scrisul pe fundal negru. Nu pot sa vad usor ideile precedente pentru a vorbi despre ele... pe deasupra mai am si bsplyerul care-mi sade pe monitor.

  Revenind la carte:
  [hl=black]Cu adevarat, subiectul este nerealist dar asta nu-l face mai putin interesant desi chiar si psihicul personajelor este astfel creat pentru ca aceasta relatie sa poata exista.

  Din cate am citit eu in carte, Jose nu se indragostise intial de Marcos, dar parea un exemplar perfect pentru o noapte de amor. Mai mult de atat nu cred ca s-ar fi putut lega intre ei, fara aparitia lui Jaime. Pe de alta parte, pe Jaime l-ar fi trecut cu vederea daca nu exista Marcos pentru a porni relatia.

  De ce a ales autoarea personajul feminim ca narator? Pai in primul rand, dupa cum a subliniat si Mara, pentru ca ii era mai usor sa se identifice cu acesta. Dar nu este singurul motiv, din punctul meu de vedere. Al doilea motiv ar fi acela ca veriga de legatura din aceasta relatie este ea. Amandoi tanjesc dupa iubirea ei si o buna bucata de vreme ea ajunge s-o imparta in mod egal (poate trece si pe la mine sa-mi imparta putina iubire... mai ales ca are si masina). De aceea, desi nu s-ar fi putut crea o relatie intre Jose si Marcos nici una intre Jose si Jaime nu cred ca ar fi fost.

  Milena, la ce succes te referi? La cel sexual al lui Marcos? Daca nu la ala, atunci din cate-mi aduc eu aminte, succesul lui pe plan profesional apare dupa ce intre Jose si Jaime se crease o legatura aparte, ceva mai speciala.

  Pe de alta parte, o relatie in trei nu mi se pare anormala, desi imposibila din punctul meu de vedere. De ce? Pentru ca am intalnit multe ocazii in care ceva ce mie mi se pare normal sa fie anormal pentru un grup si viceversa. Cat despre rezolvarea problemelor in mod "normal" nu stiu ce sa zic. Poate Marcos nu s-ar fi sinucis daca ar fi avut o relatie normala cu o persoana de sex opus iar celelalte doua personaje...

  Heh he... app. de chestia asta. Am mai adus in discutie ideea ca Marcos este cel cu multe de castigat de pe urma relatiei. Dar eu ma intreb daca nu cumva a si pierdut multe din ceea ce castigase (drept dovada, el este cel ce pastreaza legatura, la inceput cu Jose apoi cu Marcos). Sau poate privesc eu relatia asta doar ca pe un troc si nimic mai mult... [face_thinking] [/hl]

  P.S. Aaaaaa...
   
 2. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  Asta a ramas pentru mine un mister, de care am uitat sa vorbesc. De ce s-a sinucis Marcos? Nu cred ca s-a explicat, sau poate mi-a scapat mie... Oricum, ma indoiesc profund ca s-ar fi sinucis din cauza relatiei dintre cei trei care a avut loc cu atatia ani in urma. Cati ani trecusera, vreo 15 pe putin, nu? Hopa se trezeste si el dupa 15 ani sa se sinucida in amintirea vremurilor de demult... Cel putin ciudat.


  Cat despre negru, eu zic sa lasam momentan asa. Vom edita posturile dupa ce toata lumea va fi citit cartea.
   
 3. ATTezeu

  ATTezeu Jedi Padawan star 4

  Registered:
  May 13, 2005
  [hl=black]Eu cred ca s-a sinucis pentru ca n-a mai putut suporta singuratatea. Explica la sfarsit de ce acceptase o astfel de relatie si de ce ar fi fost dispus s-o continue, chiar daca el ar fi fost indepartat din triunghiul amoros. Era singur si se simtea atat de lipsit de vlaga si de idealuri in anumite momente incat nici nu gasea ca are de ce sa se ridice din pat. (nu stiu exact replica lui, ca nu am cartea la indemana, dar era ceva de genul asta). Relatia ce s-a infiripat intre ei i-a dat un raison d'etre (ca sa citez din Ergo Proxy), un scop pentru a trai. Pe de o parte mi se pare normal. Cine ar mai gasi ca are de ce sa traiasca atunci cand are tot ce societatea ii putea oferi: statut, faima, bani. (desigur, acestea nu erau date pe de-a moaca, ci in schimbul talentului sau in ale picturii). Daca de la 2x ani un artist este recunoscut pe plan international iar fauriturile sale sunt admitrate prin intreaga lume culta (sau nu foarte culta) nu cred ca mai are pentru ce trai (odata ce artistul asta-si doreste (din cate stiu eu): recunoastere) [/hl]
   
 4. Milena_Syan

  Milena_Syan Jedi Master star 4

  Registered:
  Sep 27, 2005
  [hl=black]@Mara, nu-mi trebuie o dovada ca iubirea in 3 e posibila, ci imi trebui o dovada ca e imposibila.
  Pana la proba contrarie, e o ipoteza perfect valabila. Nu inteleg de ce anume considerati ca numai in doi se poate iubi.
  Oricum ,nici macar iubirea in 2 nu se poate demonstra. :p
  @Tezeu, ma refeream la succesul lui in domeniul artei. E adevarat ca apropierea lui Jose de Jaime a venit inainte, dar nu a produs nici o modificare importanta in relatia lor.
  Marcos s-a sinucis "pentru ca-i era greu sa traiasca". Stiti, toata filozifia aia cu geniul neinteles si izolat si melancolic. Well, he was there![/hl]
   
 5. CyberFaust

  CyberFaust Jedi Padawan star 4

  Registered:
  Jun 23, 2005
  ba nu, si daca era e pt ca el a vrut sa fie acolo, eu zis ca a fost plictisit si ca nu era nimic la televezor
   
 6. valo

  valo Jedi Knight star 1

  Registered:
  Aug 24, 2006
  Eu am gasit cartea sambata seara iar duminica am citit-o aproape in totalitate.

  [hl=black]Parerea mea, vis-a-vis de "iubirea" celor trei, prefer sa o numesc "atasament + compasiune + alti factori de situatie", in niciun caz iubire adevarata. Nu stiu daca exista un cuvant care le uneste pe toate pentru a exprima sentimentul ala. Si nu stiu de ce, dar am impresia ca este valabil numai pentru Jose, pentru ca ma indoiesc ca Jaime il "iubea" pe Marcos (sau viceversa) asa cum Jose ii "iubea" pe ei. Iar daca o facea, din nou, nu era iubire. Din punctul meu de vedere pare imposibil.

  E adevarat, nici iubirea nu poate fi explicata, insa poate fi comparata cu celelalte sentimente.[/hl]

   
 7. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  Cyber, nu esti de mare ajutor aici... :D

  Milena, sa fim seriosi. Ne contrazicem doar de dragul de a ne contrazice. Nu inteleg de ce ai nevoie de astfel de "dovezi". Nu inteleg cine ti le-ar putea demonstra, cum, si mai ales de ce. Astea sunt chestiuni de bun simt, nu probleme de matematica, care trebuie "demonstrate".
   
 8. Milena_Syan

  Milena_Syan Jedi Master star 4

  Registered:
  Sep 27, 2005
  Mara, incercam sa explic ca iubirea nu poate fi demonstrata.
  Si prin asta inteleg orice fel de iubire. La fel cum nu ai nevoie de demonstratie ca intre 2 persoane poate exista iubire, nu ai nevoie de dovezi pentru iubirea intre 3 oameni. Pur si simplu trebuie sa o iei de buna.
  Daca ea spune ca se iubeau, probabil ca asa era.
   
 9. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  valo: Nu s-a pus nici macar o clipa in discutie faptul ca Jaime il iubea pe Marco si viceversa. Asa cum s-a spus, elementul de legatura era Jose.
   
 10. valo

  valo Jedi Knight star 1

  Registered:
  Aug 24, 2006
  :) [hl=black]Bineinteles ca nu. Am cam exagerat, voiam numai sa accentuez faptul ca nu cred ca ceea ce simteau ei era iubire.[/hl]
   
 11. CyberFaust

  CyberFaust Jedi Padawan star 4

  Registered:
  Jun 23, 2005
  nu incerc sa fiu de ajutor, dar cred ca e cam mult sa stai si sa te gandesti 15 ani daca sa te sinucizi sau nu,it must realy get borring after a tine, er go nu era nimic la televizor, er go s-a plictisit si si-a zburat creieri :) THE END

  si milena, nu crezi ca si asa e destul de complicat cu 2 persoane :))
  3 nu este un nr par, indiferent ce scrie in cartea aia :D
   
 12. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  Te pomenesti ca cel mai putin complicat o fi de unul singur... [face_whistling]
   
 13. CyberFaust

  CyberFaust Jedi Padawan star 4

  Registered:
  Jun 23, 2005
  sunt destul de sigur ca ai dreptate , but it wouldn't be as much fun [face_whistling]
  asta, daca nu e mai usor fara nici un participant :)
   
 14. ATTezeu

  ATTezeu Jedi Padawan star 4

  Registered:
  May 13, 2005
  Am si eu o intrebare pt. Cyber? Tu nu sti sau folosesti highlight sau pur si simplu igonri cerintele impuse cu privire la discutia cartii.

  [hl=black]@Milena: Pai din momentul in care Jose si Jaime au facut dragoste la cabana aia de pe plaja, trairea sentimentala a lui Jose s-a schimbat. O prezinta si ea foarte clar. Chiar daca pastra dragoste si pentru Marcos, aceasta nu era impartita in mod egal (se daruia mai lesne lui James decat lui Marcos. Ea marturiseste ca-l iubeste mai mult pe Jiame etc.) si chestia asta s-a simtit (dupa cum arata si Marcos in ultima discutie dintre cei trei)
  Cat despre demonstrarea dragostei... trebuie s-o traiesti ca sa stii ca este... de aceea nu pot spune nici daca dragostea in trei este posibila sau nu. Pentru ca n-am trait-o (si nici n-as vrea, sincer).

  @Cyber... poti elabora si tu putin ideea aia cu plictisul. Macar incearca sa tratezi personajul cu ceva mai multa seriozitate. Daca nu era nimic la TV gasea ceva de jucat pe playstation2/citea o carte/asculta o muzica/iesea in oras cu unul/mai multi din admiratorii/prietenii pe care si facuse in timp ce-si desavarsa cariera.

  Cat despre dragostea lui Marcos si a lui Jame. Ea exista, dar era o iubire prieteneasca, frateasca, nu una avand conotatii sexuale.[/hl]
   
 15. CyberFaust

  CyberFaust Jedi Padawan star 4

  Registered:
  Jun 23, 2005
  [hl=black]stiu, dar pur si simplu nu cred ca spun ceva relevant pt poveste, no spoilers or anything :p[/hl]
   
 16. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  Chestia cu scrisul negru devine din ce in ce mai haioasa, in special datorita faptului ca nu mai pot sa vad ce scrie "dedesubt" 8-}
   
 17. valo

  valo Jedi Knight star 1

  Registered:
  Aug 24, 2006
  Mie mi se pare mai mult useless. Daca cei care nu au terminat cartea vor sa fie fair-play, nu ar trebui sa acceseze acest topic.
   
 18. ATTezeu

  ATTezeu Jedi Padawan star 4

  Registered:
  May 13, 2005
  Eu am zis...
   
 19. FriendlyPiranha

  FriendlyPiranha Jedi Master star 4

  Registered:
  Feb 25, 2005
  Oops, stai ca asta-i pagina comemorativa. Trebuie sa tin un minut de reculegere, ceva? :D
   
 20. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  Cred ca putem trece la urmatoarea carte, de vreme ce am stors din minunatia asta tot ce se putea stoarce.
  Au ramas tot 6 carti, fiindca Tezeu a propus din start doua.
  Asa ca alegeti va rog un numar intre 1 si 6.

  Si scoateti-va negreala aia din posturi, sa nu il deprimam pe FP. :D
   
 21. ROGUESQUAD

  ROGUESQUAD Jedi Master star 4

  Registered:
  Oct 27, 2004
  Am inteles ca oricine poa' sa aleaga numarul cartii, desi nu face parte din clubul cititorilor. So in this case, daca nu e cu banat, voi alege eu numarul cu pricina.
  Aleg cartea cu numarul 4 - nota mea preferata din scoala. Memories...
  :)
   
 22. MaraStardreamer

  MaraStardreamer Jedi Master star 4

  Registered:
  Apr 25, 2006
  Cartea lunii: Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams, propusa de Cyber.

  [hl=royalblue] http://www.nemira.ro/editie.asp?id=897 [/hl]

  Sa o citim sanatosi si intr-un timp cat mai scurt... are 800 de pagini... [face_hypnotized]
   
 23. ATTezeu

  ATTezeu Jedi Padawan star 4

  Registered:
  May 13, 2005
  Eu nu ma bag la runda asta... sorry.
   
 24. ROGUESQUAD

  ROGUESQUAD Jedi Master star 4

  Registered:
  Oct 27, 2004
  800 de pagini ??
  You're doomed !
  [face_devil]
   
 25. Milena_Syan

  Milena_Syan Jedi Master star 4

  Registered:
  Sep 27, 2005
  Stai mai, toata seria are 800 de pagini. Sunt vreo 5 carti in ea, din cate stiu eu... deci asta ar face doar 160 de pagini pe carte, ceea ce nu e deloc mult.

  Tezeu, nu e deloc nice din partea ta sa nu citesti cartea propusa de Cyber. [face_shame_on_you] Mai ales ca el a citit-o rapid pe cea aleasa de tine. Tot scopul clublui de carte este sa citim si carti de care altfel nu ne-am atinge. :)
   
Thread Status:
Not open for further replies.