Sa discutam despre spiritul Star Wars

Discussion in 'Romania' started by ComicDiva, May 21, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. ComicDiva Jedi Padawan

  Member Since:
  Oct 27, 2004
  star 4
  Ne apropiem cu pasi repezi de aniversarea a 30 de ani de la premiera episodului IV si cred ca este momentul potrivit sa stam putin si sa reflectam ce inseamna spiritul Star Wars. :)

  Este evident ca fiecaruia ne plac filmele, ne simtim atrasi de fenomen intr-un fel sau altul pentru motive diferite. Si totusi cred ca exista ceva care ne uneste pe toti. Exista niste idei de baza in care alegem toti sa credem de dragul acestor filme.

  De la "este ok sa fie sunet in spatiu" pana la "tipii buni castiga intotdeauna".

  Ceea ce ma nedumireste pe mine este in ce masura spiritul acesta Star Wars se regaseste in trilogia originala si in ce masura se regaseste in filmele noi. Pentru ca stim cu toti cat de diferita este trilogia originala de trilogia prequelurilor.

  Dar le leaga totusi ceva? Exista un spirit Star Wars singular sau suntem pe veci condamnati sa vedem cele doua trilogii ca doua entitati separate, care trag in directii diferite.

  Cause I'm gonna be honest. Pentru mine spiritul Star Wars inseamna povestea aia, oamenii aia, si filmele alea din 1977 - 1983.
 2. SVAndrei Jedi Knight

  Member Since:
  Nov 6, 2004
  star 5
  Cred ca singurul lucru ce leaga cele doua trilogii este LIGHSABERUL. Cred ca aceste este spiritul Star Wars. Este un simbol recunoscut al SW, mult mai mult decat orice alt simbol.
 3. FriendlyPiranha Jedi Master

  Member Since:
  Feb 25, 2005
  star 4
  Deja vu... better to discuss this matter in the existing topics.
 4. MaraStardreamer Jedi Master

  Member Since:
  Apr 25, 2006
  star 4
  Poate ca s-a mai vorbit despre acest subiect, sau foarte pe aproape. Dar sunt sigura ca mai sunt multe de spus.

  De fapt, ceea ce leaga cele doua trilogii este un personaj: Anakin/Vader. Este povestea lui, pe care trebuie sa o privim ca pe un tot unitar. De aceea este si foarte greu sa ne imaginam o continuare a povestii pe marile ecrane: fara Vader nu ar mai avea nici un farmec.
  Pate ca noua trilogie nu a avut asupra noastra, fanii vechii trilogii, un impact asa de mare. Dar eu una am invatat sa o accept cu plusurile si minusurile ei. In primul rand, noua trilogie nu a schimbat istoria cinematografiei mondiale asa cum a facut-o cea veche. Acum apare in fiecare an cel putin cate un blockbuster, pe cand ANH a inventat acest termen. Ce avut nou OT pe vremea aceea? O viziune indrazneata, fantezie, muzica, efecte speciale nemaivazute.
  Prequelurile sunt mai sofisticate din toate punctele de vedere, dar nu aduc multe lucruri noi pentru niste fani inraiti, care s-au asteptat probabil la cine stie ce minuni.
  In plus, efectele din anii 70-80, facute cu multa munca si imaginatie, acum au devenit floare la ureche. Chiar daca arata mai bine, sunt lipsite de farmec.

  Si totusi, generatia tanara considera trilogia veche plictisitoare. Credeti ca cei care sunt foarte tineri azi si au devenit fani datorita noii trilogii isi vor mai aminti peste 30 de ani de prequel-uri cu acelasi drag cu care o facem noi acum cu trilogia veche?
 5. FriendlyPiranha Jedi Master

  Member Since:
  Feb 25, 2005
  star 4
  Nu sunt de acord cu tine in aceasta privinta. Ca sa-ti dau un exemplu rapid, CG Yoda arata mult, mult mai naspa decat papusa folosita in OT.
 6. Tanya_Akisha Jedi Youngling

  Member Since:
  May 17, 2007
  star 1
  tocmai pt ca si-a pierdut farmecul
 7. Chantal Jedi Youngling

  Member Since:
  Jun 20, 2005
  star 3
  Eu nu sunt de acord. Este adevarat ca interesul mi-a fost trezit de OT, pentru ca nu existau altele. Stau uneori si ma intreb daca situatia ar fi fost alta, adica (cu modificarile de tehnologie de rigoare), dar cu aceleasi personaje si story, NT sa fie prima care sa apara si dupa aceea OT, adica in ordine cronologica normala. Daca am mai fi purtat atunci aceeasi discutie, cum ca OT a fost mult mai buna si NT e doar un produs al efectelor.
  Ei bine, ziceam, OT mi-a trezit interesul si a fost prima, dar fan am devenit dupa ce a aparut NT, care pentru mine, cu toate minusurile de scenariu de rigoare, este foarte foarte buna. Nu este un film psihologic si nici plin de subtilitati, pentru mine. Este un blockbuster care e bine facut si stie foarte bine pe ce butoane sa apese pentru a captiva atentia publicului avida de universuri paralele in care sa evadeze, si unde legile mundane nu se mai tocmai aplica.
  Star Wars este, adevarat, fascinant in special prin povestea lui Anakin/Vader, care este un soi de metafora Luciferica, ce dupa aceea este redeemed.

  Pe langa asta, oamenilor le place si sa se imagineze pe ei insisi traind la scara, tocmai in incercarea mai sus mentionata de a scapa de confiniile cotidiene. Star Wars a fost primul epic cu elemente noi, extra-terestre (= extra-mundane). Si oamenii, conditionati fiind de povestile din copilarie, de Iliada si Odyseea, de tot ce tine de mitologie, au o apetenta crescuta pentru astfel de trairi utopice, iesite din proportii, in care se vad pe ei insisi la alta scara decat sunt de fapt.

  In concluzie, Star Wars este un produs de entertainment care stie sa speculeze toata aceasta "foame" a noastra. Iar eu ma ling pe botic si spun: "Saru' mana, mai vreau o portie." :)
 8. FriendlyPiranha Jedi Master

  Member Since:
  Feb 25, 2005
  star 4
  @Chantal: La ce NT te referi? 4.0, 5.0 sau 6.0, Workstation sau Server Edition? Ca doar nu la New Trilogy cu lucifericul ei Jar-Jar. :D
 9. SVAndrei Jedi Knight

  Member Since:
  Nov 6, 2004
  star 5
  i just had a thought:

  Daca spiritul SW e de fapt Jar Jar???
 10. ComicDiva Jedi Padawan

  Member Since:
  Oct 27, 2004
  star 4
  The heat is melting your brains. Isn't it? :)
 11. SVAndrei Jedi Knight

  Member Since:
  Nov 6, 2004
  star 5
  I guess. Still, it could be...:D
Thread Status:
Not open for further replies.