main
side
curve

Care este ordinea in care recomandati sa fie citite cartile?

Discussion in 'Archive: Romania' started by Doona101, Dec 15, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Doona101

Doona101 Jedi Youngling star 3

Registered:
    Oct 31, 2004
    Dupa ce cineva este fascinat si capturat de magia filmelor si vrea sa treaca la nivelul EU, voi in ce ordine ati recomanda sa inceapa citirea cartilor? Indiferent dac asint in engleza sau romana.
    Am urmatoarele carti, in format electronic, insa numarul lor ma inspaiminta un pic. Deci, mi-ar prinde bine un sfat de la prieteni avizati.

Jedi Apprentice series Dave Wolverton : The Rising ForceJude Watson : The Dark Rival

Jedi Apprentice series Jude Watson : The Hidden PastJude Watson : The Mark of the Crown
    Jude Watson : Defenders Of The Dead
    Jude Watson : The Day of Reckoning
    James Luceno : Cloak of Deception
    James Luceno : Darth Maul - Saboteur
    Michael Reaves : Darth Maul - Shadow Hunter
    Star Wars. Episode I: The Phantom Menace
    Greg Bear : Rogue Planet

Jedi Quest series Jude Watson : The Way of the Apprentice
    Jude Watson : The Trail of the Jedi
    Alan Dean Foster : The Approaching Storm

Episode II R.A.Salvatore : Attack of the Clones
    Matthew Stover : Shatterpoint
    Jude Watson : Storm Fleet Warning
    Matthew Stower : EquipmentTimothy Zahn : Duel ed. by Kevin J.Anderson : Tales of the Bounty Hunters

The Han Solo Trilogy A.C. Crispin : Han Solo - The Paradise Snare
    A.C. Crispin : Han Solo - The Hutt Gambit

The Han Solo Adventures Brian Daley : Han Solo at Stars' End
    Brian Daley : Han Solo's Revenge
    Brian Daley : Han Solo and the Lost Legacy

The Han Solo Trilogy A.C. Crispin : Han Solo - Rebel Dawn

IV Star Wars. Episode IV: A New Hope K.W.Jeter : The Bounty Hunter Wars 1 The Mandalorian Armor
    Russel DeMaria : XWing The Farlander PapersAlan Dean Foster : Splinter of the Mind's Eye

V Star Wars. Episode V: The Empire Strike Back
    Steve Perry : Shadows of the Empire

Dark Forces William C. Deets Dean Williams : Soldier for the Empire
    William C. Deets Ezra Tucker : Rebel Agent

VI Star Wars. Episode VI: Return of the Jedi
    Cathy Tyers : The Truce at Bakura
    Tales From The Mos Eisley Cantina

X-Wing Serial Michael A. Stackpole : 1 : Rogue Squadron
    Michael A. Stackpole : 2 : Wedge's Gamble
    Michael A. Stackpole : 3 : The Krytos Trap
    Michael A. Stackpole : 4 : The Bacta WarAaron Allston : 5 : Wraith Squadron
    Aaron Allston : 6 : Iron Fist

Tales from the Empire Timothy Zahn : First Contact
    Dave Wolverton : The Courtship of Princess Leia
    Troy Denning : Tattoine Ghost

Thrawn Trilogy Timothy Zahn : Heir to the Empire
    Timothy Zahn : Dark Force Rising
    Timothy Zahn : The Last Command

X-Wing Serial Michael A. Stackpole : X-Wing 8 : Isard's Revenge
    Michael A. Stackpole :I, Jedi

The Jedi Academy Trilogy Kevin J. Anderson : Jedi Search
    Kevin J. Anderson : Dark Apprentice
    Kevin J. Anderson : Champions of the Force
    Barbara Hambley : Children of the Jedi
    Kevin J. Anderson : Darksaber
    Barbara Hambley : Planet of Twilight
    Aaron Allston : XWing 9 : Starfighters of Adumar
    Vonda McIntyre : The Crystal Star
    Kristine Kathryn Rusch : The New Rebellion
    Elaine Cunningham : Red Sky, Blue Flame

Corellian Trilogy Roger MacBride Allen : Ambush at Corellia
    Roger MacBride Allen : Assault at Selonia
    Roger MacBride Allen : Showdown at Centerpoint

The Hand of Thrawn Duology Timothy Zahn : Specter of the Past
    Timothy Zahn : Vision of the Future

Young Jedi Knights:The Rise Of The Shadow Academy series Kevin J. Anderson and Rebecca Moesta : Heirs of the Force
    Kevin J. Anderson and Rebecca Moesta : Shadow Academy

New Jedi Order R.A.Salvatore : Vector Prime
    Michael A. Stackpole : Dark Tide II : Ruin
    James Luceno : Agents Of Chaos I : Hero's Trail
    James Luceno : Agents Of Chaos II : Jedi Eclipse

New Jedi Order Kathy Tyers : Balance Point
    Troy Denning : Recovery
    Greg Keyes : Edge of Victory I - ConquestGreg Keyes : Emissary of the Void

New Jedi Order Troy Denning : Star by Star
    Elaine Cunningham : Dark Jorney
    Aaron Allston Enemy Lines 1: Rebel Dreams

New Jedi Order Walter Jon Williams : Destiny's way
    Walter John Williams : Ylesia
    Sean Williams and Shane Dix : Fo

2. mara_alexia

mara_alexia Jedi Padawan star 4

Registered:
    Oct 29, 2004
    Doona, tu ai toate cartile astea in format electronic si n-ai spus nimic pana acum?!? Cred ca o sa te trag putin de urechi vineri cand ne intalnim. Nu foarte tare, ca dupa aia nu o sa vrei sa mi le dai si mie.
    Oricum, mi-am copiat lista ta, o voi studia cu atentie si-ti dau maine un raspuns. Nu stiu cat de avizat, cred ca mai curand va fi subiectiv.

3. mara_alexia

Registered:
    Oct 29, 2004
    Doona,
    Daca vrei sa citesti toate cartile, ai putea sa le iei in ordine cronologica. E adevarat ca ti-ar trebui ceva timp pentru asta, si nu toate sunt la fel de bune, asa ca poate ar fi bine sa incepi cu cele mai reusite. Sunt multe carti din lista ta pe care nu le-am citit, in special cele din perioada pre ANH, si nu stiu daca merita sa fie citite toate. Unele din ele sunt pentru copii sau adolescenti, cum ar fi cele din seria Jedi Apprentice de Jude Watson sau Young Jedi Knights de Rebecca Moesta. Nu ai spus daca ai citit cartile traduse de Amaltea, din care unele se regasesc in lista ta. Daca nu le-ai citit, poate ca ar trebui sa incepi cu trilogia lui Zahn, e excelenta. Si o poti citi in romaneste, merge mai repede si e carte-carte, nu in format electronic. Mie nu prea imi place sa citesc carti pe calculator, decat daca nu am incotro.
    Am sa-ti spun in continuare care mi s-au parut mie cele mai bune si cele mai proaste carti din cele pe care le ai si le-am citit si eu:

Cele mai proaste:
    Splinter of the Mind?s Eye (Ochiul mintii)
    The Crystal Star
    Dark Jouney (desi are si parti bune, per ansamblu nu e cine stie ce).

Si seria The Adventures of Han Solo stiu ca e destul de slabuta, fiind, la fel ca si Ochiul mintii, o serie timpurie, aparuta prin anii 80. Dar nu am citit decat primul volum, celalte nu le am.
    Nici Planet of Twilight nu e cine stie ce, dar trebuie citita daca ai citit Children of the Jedi si Darksaber, pentru ca e ultima carte din trilogie.

Si acum cartile care mi-au placut mie cel mai mult:
    In primul rand, toate cartile lui Zahn: Trilogia, Duologia Hand of Thrawn
    Tatooine Ghost
    The Jedi Academy Trilogy
    Star by Star
    Destiny?s Way
    Si Trilogia Corelliana a lui McBride Allen e destul de buna.
    Carti pe care nu le-am citit, dar am inteles ca sunt foarte bune: Shatterpoint (e cu preferatul tau, Mace Windu) si toata seria X-Wing.

Iar daca vrei sa te apuci de seria NJO, ar trebui sa o citesti in ordine cronologica, pentru ca toate cartile se leaga intre ele.

Mai sunt cateva carti bune pe care nu le ai, dar le-am pus eu pe un disc si ti le aduc vineri (Tales from Jabba?s Palace, Survivor?s Quest, The Unifying Force si altele)

Uite ca postul meu a iesit pana la urma aproape la fel de lung ca si al tau. Stiu ca pare o munca titanica sa te apuci de citit toate cartile astea, dar crede-ma ca merita, mai ales daca iti place sa citesti. Eu datorita cartilor am devenit fan SW pentru a doua oara.

4. AK-610

AK-610 Jedi Master star 3

Registered:
    Oct 27, 2004
    Doona , daca nu vrei sa ramai asa 8-} de la atita citit de pe monitor , iti pot imprumuta eu Jedi Academy Trilogy , Tatooine Ghost si I Jedi . Ultimele 2 nu le am acasa in momentul asta , deoarece prea iubitul meu tata le-a imprumutat si a uitat sa le mai aduca inapoi :) . Dar o sa le recuperez in curind ...

5. ROGUESQUAD

ROGUESQUAD Jedi Master star 4

Registered:
    Oct 27, 2004
    Se poate face rost foarte usor de absolut orice carte SW in format electronic.
    Eu prefer cartile SW in limba romana.

6. mara_alexia

Registered:
    Oct 29, 2004
    Da, mi-a mai zis cineva ca se poate face usor rost de ele, dar cu conditia sa nu ai net pe dial-up ca mine. Stiu doar ce bataie de cap am avut sa descarc Quick Time. Pe langa faptul ca a durat aproape o ora jumate, mi s-a intrerupt legatura de 3 ori, ultima data dupa mai bine de o ora. Pai, sa nu injuri?
    Singura carte pe care as mai vrea sa o am e Traitor. Ma poate ajuta cineva mai "evoluat" in ale internetului ca mine sa mi-o descarce?

Si eu as prefera sa citesc cartile in romana, logic. Dar in ritmul in care sunt traduse, s-ar putea sa iesim la pensie pana sa le avem pe toate... Nu ca sunt rautacioasa, oricum Amaltea a facut o treaba extraordinara cu seria SW, dar dureaza mult prea mult. O carte o citesti in doua zile si apoi astepti cinci luni sa apara urmatoarea!

7. AK-610

Registered:
    Oct 27, 2004
    Din pacate Amaltea nu cred ca are cum sa publice mai mult de 6 carti pe an . O carte odata la doua luni , mi se pare rezonabil ... Asa ca nu ritmul lor e de vina . Sa nu mai vorbim ca in timp ce Amaltea mai are de publicat zeci de carti din urma , afara sunt deja semnate contractele pentru cartile ce vor aparea in perioada 2005-2008 !
    Oricum dupa cum am mai scris si in alta parte , din cite stiu eu anul viitor ne asteapta : "Atacul Clonelor" , "The Hand of Thrawn -Specter of the past" , "The Hand Of Thrawn - Vision of the Future " si "Shatterpoint "...Asta daca nu si-a schimbat cumva Amaltea planurile ;)

8. mara_alexia

Registered:
    Oct 29, 2004
    Aha! Pai, dupa cum am scris si in alta parte (;))...
    de "Atacul clonelor" stiam si eu, dar celelalte sunt o adevarata surpriza. Ar fi excelent sa putem citi "Specter of the Past" si "Vision of the Future" si in limba romana. Dupa parerea mea, sunt doua din cele mai bune carti SW, iar Timothy Zahn e de departe cel mai bun autor SW. Si am auzit ca si "Shatterpoint" e foarte buna.

9. Doona101

Doona101 Jedi Youngling star 3

Registered:
    Oct 31, 2004
  10. AK-610

Registered:
    Oct 27, 2004
    @Mara [face_laugh]

@Doona AK zice OK ;)

11. sergiurusu

sergiurusu Jedi Knight star 5

Registered:
    May 30, 2001
    la comics si benzi desenate ordinea e aici in poza:

[image=http://img138.exs.cx/img138/4562/comicbookstimeline34zo.jpg]

12. Cobu

Cobu Jedi Youngling star 1

Registered:
    Dec 24, 2004
    Da si eu vreau sa citesc cartile dar nu stiu in ce ordine sa le iau si de ce scriitor. Daca poate cineva sa imi zica si mie (dar sa fie in romina) cu care sa incep. Doar daca stiti. :D

13. ROGUESQUAD

Registered:
    Oct 27, 2004
    In limba romana sunt cartile aparute la editura Amaltea si sunt 12 la numar :
    - Amenintarea Fantomei
    - Planeta Siguratica
    - Trilogia Ultimului Lord al Intunericului cuprinde Mostenitorul Imperiului, Asaltul Fortei Intunecate si Ultima porunca
    - Umbrele Imperiului
    - Ochiul Mintii
    - Triogia Han Solo cuprinde Capcana Paradisului, Gambitul Hutt si Zorii Rebeliunii
    - Darth Maul : Vanator din Umbra
    - Apropierea Furtunii

Nu iti pot da nici un sfat despre ordinea in care sa citesti cartile, eu zic ca in cazul in care esti destul de familiarizat cu universul SW, poti citi orice carte fara a intampina mari dificultati.

14. mara_alexia

Registered:
    Oct 29, 2004
    Poate ar trebui sa le iei in ordinea aparitiei, care este cea enumerata de Roguesquad. Poti sari peste "Amenintarea fantomei", care e pur si simplu adaptarea filmului (asta daca nu-ti place sa citesti adaptari) si chiar peste Ochiul mintii, care e destul de slabuta. Mie cel mai mult mi-au placut trilogia Ultimul Lord al Intunericului si Planeta adormita.

15. sergiurusu

Registered:
    May 30, 2001
    Ati intrebat mai demult despre ordinea (timeline) cartilor si comicurilor SW (am postat si intr-un alt thread asta, nu-l gasisem pe cel corect):

http://theforce.net/timeline/

http://www.randomhouse.com/delrey/starwars/timeline.html

http://www.myuselessknowledge.com/sw/

16. ROGUESQUAD

Registered:
    Oct 27, 2004
    Cronologia de pe site-ul http://www.myuselessknowledge.com/sw/ mi s-a parut foarte bine facuta.
    M-a ajutat sa aflu cateva lucruri de care nu eram chiar sigur si plasez mai bine in timp anumite evenimente.
    Ar trebui ca si pe starwars.com sa existe asa ceva, astfel incat sa avem la dispozitie o cronologie oficiala dupa care sa ne orientam si noi...

17. sergiurusu

Registered:
    May 30, 2001
    Cred ca celor de pe StarWars.com nu le-a trecut prin cap sa faca asta. Sau macar sa colaboreze cu cei care au facut o astfel de cronologie.

18. arapila

arapila Jedi Master star 4

Registered:
    Jan 28, 2005
    nu cred ca este o ordine anume... Gandeste-te ca ar fi mai interesant sa nu ciresti cartile in ordine cronologica... Incearca sa citesti ce ti se pare mai interesant. Vei avea intrebari in legatura cu anumite evenimente si vei lua alta carte sa vezi ce s-a intamplat, asa vei citi toate cartile...

Daca trebuia sa citim cartile in ordine, Lucas facea filmele in ordine. Eu cred ca si faptul ca filmele nu au aparut in ordine este foarte important... Ai o altfel de curiozitate, nu ca aceea "oare ce o sa mai faca?"

19. sergiurusu

Registered:
    May 30, 2001
    Lucas spunea ca a facut OT (Original Trilogy) fara celelalte din lipsa mijloacelor tehnice (s-o fi referind la Razboiul Clonelor pe care nu-l putea reda cu tehnoligia anilor 70-80). Insa dupa Lucas nu prea te mai poti lua...

20. mara_alexia

Registered:
    Oct 29, 2004
    Am gasit un topic cu recomandari privind ordinea in care ar putea fi citite cartile:

http://boards.theforce.net/Literature/b10003/19131140/?5

Thread Status:
Not open for further replies.